Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Φίλιππος Κωνσταντίνος - Αποκλειστική συνέντευξη

Διαβάστε την Αποκλειστική συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Φίλιππος Κωνσταντίνος, μιλώντας για την σημερινή κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας , τα μελλοντικά του σχέδια, και φυσικά για το no1 pop Ελληνικό group τους "One"! 

Φίλιππε , υπήρξες μέλος στο μεγαλύτερο boyband που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, με επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό . 
H καριέρα σου όμως δεν ξεκίνησε από εκεί , μιας και είχες λάβει μέρος στην eurovision με τον Άλεξ παναγή το 1995 , και τα τελευταία χρόνια έχεις κάνει στην άκρη την μουσική κατά μία έννοια , και ασχολείσαι με το θέατρο.
1. Πίστα ή θεατρικό σανίδι;
- Είμαι από τους καλλιτέχνες που έχουν την τύχη και την ευτυχία να έχουν πολλές ιδιότητες. Φροντίζω να μην επαναπαύομαι ποτέ και τα ταλέντα που μου έδωσε ο Θεός και οι γονείς μου τα εξέλιξα με σπουδές και συνεχίζω να τα εξελίσσω με σκληρή δουλειά και αγάπη γι'αυτό που κάνω! Σπούδασα στο Λονδίνο Καλές Τέχνες και σκηνοθεσία κινηματογράφου, και υποκριτική στην Αθήνα και στο Λος Άντζελες, ταυτόχρονα με πολλά άλλα σεμινάρια γύρω από τους τομείς που μ'ενδιαφέρουν. Την δραματική μου σχολή μάλιστα στην Αθήνα την τέλειωσα το 2001, κατά την διάρκεια των υποχρεώσεων μου με το συγκρότημα των ΟΝΕ, και τα παιδιά είχαν έρθει κιόλας θυμάμαι στις τελικές μου εξετάσεις για υποστήριξη, μαζί με την Ευριδίκη. Μπορεί να εστίασα όντως πιο πολύ την προσοχή μου τα τελευταία χρόνια στο θέατρο, αλλά ουσιαστικά είμαι πάντα ανοικτός σε οτιδήποτε καλλιτεχνικό βήμα θα ιντριγκάρει δημιουργικά το μυαλό, την περιέργεια και την αισθητική μου.

2.Πως βλέπεις την τροπή που έχει πάρει η μουσική βιομηχανία στην εποχή μας; και το λέω μιας και έζησες τις μεγάλες δόξες με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους βάση πωλήσεων και όχι από click στο youtube!?
- Δυστυχώς εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από τότε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τους προειδοποιούσαμε ότι το μέλλον της μουσικής βρίσκεται στο internet, και δεν μας άκουγαν. Είναι κρίμα να βλέπεις τα δισκάδικα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δισκογραφικές εταιρείες το ίδιο, η πειρατεία να αυξάνεται, οι δημιουργοί να χάνουν αυτά που πνευματικά δικαιούνται και οι τραγουδιστές να είναι κρεμασμένοι στα περίπτερα μαζί με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, σαν να είναι μπουγάδα στην αυλή, μπας και κάνουν καμιά πώληση. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, δεν είναι μόνο ελληνικό, απλά σε μικρές χώρες/αγορές όπως η Ελλάδα, το πρόβλημα μεγεθύνεται και παίρνει άλλες διαστάσεις. Με τους ΟΝΕ ναι, φανήκαμε τυχεροί, γιατί ζήσαμε στο τσακ τις καλές ας πούμε εποχές πωλήσεων, αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά γι'αυτό, και για κάθε CD που πουλούσαμε είμασταν πραγματικά περήφανοι. Μεγάλη υπόθεση για ένα καθαρά POP συγκρότημα στην Ελλάδα να κάνει πλατινένιο άλμπουμ με 50,000 πωλήσεις. Ελπίζω κι εύχομαι οι άνθρωποι που βρίσκονται -ακόμα- σε θέσεις κλειδιά μέσα στην μουσική βιομηχανία να βρουν επιτέλους τη χρυσή τομή που να ικανοποιεί όλους.

3. Με τους One καταφέρατε να κάνετε το ακατόρθωτο και να γνωρίσετε τεράστια επιτυχία αποκλειστικά με Pop ήχο , σε μια περίοδο που το λαϊκό άκουσμα ήταν στα πάνω του , ποια ήταν η συνταγή;
- Αν η σκληρή δουλειά θεωρείται "συνταγή", τότε αυτό είναι το μυστικό! Σκληρή δουλειά, πειθαρχία, αγάπη γι'αυτό που κάνεις και τίποτα άλλο. Και καλά τραγούδια βέβαια, που γι'αυτό ήταν υπεύθυνος αποκλειστικά ο Γιώργος Θεοφάνους. Άρα για μένα και τα παιδιά η επιτυχία δεν ήταν ακατόρθωτη, ούτε ήρθε έτσι ξαφνικά, γιατί ξέραμε πολύ καλά πόσες ώρες ξοδεύαμε σχεδόν κάθε μέρα σε στούντιο, για ηχογράφηση, για χορογραφίες, για γυμναστήρια και τόσα άλλα πράγματα που έπρεπε να γίνουν από πολλούς ανθρώπους για να έβγαινε προς τα έξω το αποτέλεσμα που θέλαμε. Αφού με ρωτάς όμως, οφείλω να σου πω, πως για μένα η επιτυχία φαίνεται πιο πολύ τώρα, 8 χρόνια μετά το τέλος του συγκροτήματος το 2005, που τα τραγούδια μας ακόμα παίζονται στα club και στα ραδιόφωνα και που ακόμα με ρωτάνε ερωτήσεις (καλή ώρα) σε συνεντεύξεις για το γκρουπ!

4. Ισχύει πως πριν λίγο καιρό έγιναν συζητήσεις για επανένωση;
- Είχαν γίνει όντως κάποιες συζητήσεις, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα με την κρίση που δεν υπάρχουν λεφτά, υποστήριξη και χορηγίες. Αν ήτανε να γίνει μια επανένωση, κατ'αρχήν θα έπρεπε να γίνει με την έγκριση και τη συμμετοχή του Γιώργου Θεοφάνους που ήταν ο ιδρυτής και ο συνθέτης του συγκροτήματος, και να υπάρχει ένα γερό budget από πίσω, για να μπορέσουν να γίνουν ωραία πράγματα, συναυλίες, κλπ, και να μην το δει ο κόσμος σαν μια άλλη καλλιτεχνική αρπαχτή. Και βέβαια να υπάρχει ένας λόγος, μια αιτία πίσω απ'όλο αυτό, που να δικαιολογεί την επανένωση του συγκροτήματος, έστω για μια πανελλαδική καλοκαιρινή περιοδεία. Με όλα τα παιδιά πάντως μιλάμε, έχουμε καλή επαφή, και ποιος ξέρει... ίσως στο μέλλον γίνει κάτι. Προς το παρόν πάντως δε βλέπω να υλοποιείται αυτή η ιδέα, για τους λόγους που ανέφερα.

5. Ο κόσμος γενικά έχω παρατηρήσει ότι ζητάει και ασχολείται ακόμα με εποχές περασμένων ετών σε ότι έχει να κάνει με την τηλεόραση και την μουσική , βλέπε επαναλήψεις παλαιών σειρών... reunion από συγκροτήματα στο εξωτερικό , συναυλίες με καλλιτέχνες από τα 90's που είχαμε να δούμε χρόνια κ.α. Για πιο λόγο πιστεύεις ότι γίνετε αυτό;
- Τι να σου πω; Ίσως γιατί γενικώς πάμε από το κακό στο χειρότερο, και οι παλιές εποχές να μας θυμίζουν κάτι πιο ωραίο, πιο αγνό και νοσταλγικό. Κακά τα ψέματα όμως, η έλλειψη χρήματος και η έλλειψη καλών, καινούριων ιδεών/projects που να μη θυμίζουν παλιό, αναμασημένο φαγητό, να ωθούν τον κόσμο πίσω σε παλιές καλές σίγουρες "συνταγές" που ήδη ξέρει και αγαπά. Ίσως γιατί κάποια πράγματα και κάποιοι άνθρωποι να είναι σαν το παλιό καλό κρασί... Όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται! Γενικά, είναι δύσκολο να βρίσκεις και να υλοποιείς πια εντελώς νέα, καινούρια πράγματα, όταν όλα σχεδόν έχουν ήδη γίνει και ειπωθεί! Εγώ απλά πιστεύω, πρέπει να κρατάμε το παλιό, να το σεβόμαστε, να εμπνεόμαστε από αυτό, και μ'αυτό σαν οδηγό να μπορούμε να προχωράμε μπροστά.

6. Ποια είναι κατά την γνώμη σου η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στην Eurovision;
- Έλενα και πάλι Έλενα! Την λατρεύω και το ξέρει. Θα'λεγα σαν πρώτη εμφάνιση το "Die for you" με τους Antique, και μετά τη νίκη της το 2005 με το "Number 1". Και το Καλομοιράκη μου άρεσε πολύ! Η θετική αύρα αυτού του κοριτσιού είναι απίστευτη.

7. Αν σου έλεγαν να γυρίσεις τον χρόνο πίσω , ποια περίοδο θα διάλεγες ;
- Σε προσωπικό επίπεδο, οποιαδήποτε στιγμή με έβρισκε κουρνιασμένο σφικτά στην αγκαλιά της μαμάς μου, την οποία δυστυχώς έχασα πριν λίγους μήνες και μου λείπει αφάνταστα!
Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, μουσικά, την δημιουργική περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2002 με τους ΟΝΕ, την Ευρωπαική μας περιοδεία και όλη αυτή την άπλετη αγάπη που παίρναμε από παντού.
Θεατρικά, το 2009 και το 2010 όπου έκανα 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα, στα άκρα θα έλεγα. Το '09 έκανα στην Αθήνα το τολμηρό off-Broadway μιούζικαλ "Naked Boys Singing", και το '10 έπαιξα την "Ορέστεια" του Αισχύλου στα αγγλικά, σε κεντρικό θέατρο του Broadway της Νέας Υόρκης, για 36 παραστάσεις. Και οι 2 εμπειρίες με έβγαλαν εντελώς έξω από τα συνηθισμένα μου, μου άνοιξαν τα μάτια σε πάρα πολλά πράγματα και με ωρίμασαν απίστευτα και σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.
Εννοείται, πως αν είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στο χρόνο γενικώς, θα ταξίδευα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα, και Ακρόπολη όταν ήταν ακόμα άθικτη και αψεγάδιαστη!

8. Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά των 90's
- Εννοείται FRIENDS, ή "Φιλαράκια" όπως τα λέμε στην Ελλάδα! Αν πάρεις στοιχεία και από τους 6 κεντρικούς χαρακτήρες και τα βάλεις μαζί, θα δημιουργήσεις... τον Φίλιππο! Είχα την τύχη και τη χαρά το 2005, να ξεναγηθώ στα στούντιο τους στο Λος Άντζελες και να γευτώ τα πάντα από κοντά, από πρώτο χέρι.

9. Τα μελλοντικά σου σχέδια;
- Προς το παρόν, έχω ήδη ξεκινήσει πρόβες για τα "Οργισμένα νιάτα" του Όσμπορν, ένα άκρως επίκαιρο -συναισθηματικά μιλώντας- έργο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού, στο Studio Κυψέλης, μια συνεργασία που συνεχίζει απτόητη και δυνατή από πέρυσι όταν ανεβάσαμε την "Κωμωδία του Έρωτα" του Ίψεν με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, είμαι σε συζητήσεις για άλλα 2 θεατρικά που όμως ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα, και από τέλος Νοεμβρίου και μετά, αρχίζω γυρίσματα για μια νέα Ελληνική κοινωνική σειρά που λέγεται "Ο προσκυνητής". Μου έχει δοθεί ένας πάρα πολύ καλός, προκλητικός και απαιτητικός ρόλος, και ελπίζω να βγάλω την παραγωγό που μ'εμπιστεύτηκε, τη Σοφία Στάμου, ασπροπρόσωπη, γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραγωγή με πάνω από 45 ηθοποιούς και συνεργάτες. Η σειρά αρχικά θα προβάλλεται ιντερνετικά και αν όλα πάνε καλά με τα πρώτα επεισόδια, κλπ, θα προβληθεί και τηλεοπτικά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα, και μέσα από τις σελίδες που διατηρώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα είναι καινούριες δουλειές για τις οποίες πραγματικά ανυπομονώ να γίνουν και που είμαι περήφανος να προσθέσω στο βιογραφικό μου, όπως άλλωστε προσπαθώ να κάνω πάντα με τις επαγγελματικές επιλογές μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φίλιππο για την πολύ όμορφη συνέντευξη! Τα καλύτερα έρχονται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου